Utworzono dwie liczby trzycyfrowe
MrPjotr: Utworzono dwie liczby trzycyfrowe

ierwszą przez dopisanie pewnej cyfry z przodu liczby 25,a
drugą przez dopisanie pewnej cyfry z tyłu liczby 25.Jeśli od pierwszej liczby odejmiemy drugą
to otrzymamy 571.Jakie cyfry dopisano do 25,jeśli ich suma jest równa 12 ?
7 kwi 10:21
Artur z miasta Neptuna:
X+y =12
X*100 + 25 − (250 + Y) = 571
I rozwiazujezz ten uklad rownan
7 kwi 10:24
MrPjotr: Czyli pierwsza liczba − x
Druga liczby − y tak ?
Dobrze oznaczam ?
7 kwi 10:26
Artur z miasta Neptuna: nieliczba tylko cyfra .... ale tak ... dobrze
7 kwi 10:27
MrPjotr: no przepraszam za błąd

Dziękuję bardzo wyszło mi dobrze

Tylko wciąż mam problem jak
zostało ułożone to drugie równanie.
7 kwi 10:35
MrPjotr: Mógłby ktoś móc mi to wytłumaczyc ?
7 kwi 10:44
Artur z miasta Neptuna:
Kazda liczbe calkowita mozna rozpisac jak ponizszy pezyklad:
24573 = 2*10000 + 4*1000 + 5*100 + 7*10 + 3
Ty masz liczbe (to sa kolejne cyfry) X25 ... Czyli 'matematycznie' zapisujac X*100+2*10+5
7 kwi 10:50
MrPjotr: wciaz mam problem z (250 + Y) dlaczego akurat 250 ?
7 kwi 21:54
wredulus_pospolitus:
2*100 + 5*10 zapisałem po prostu jako 250 (skrót myślowy)
7 kwi 21:55