Matura to ......
Kipic: Czy aby tutaj po raz kolejny był błąd

Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=sinx
| | π | |
Wyznacz miejsca zerowe funkcji h(x)=4f(3x+ |
| )+1 |
| | 3 | |
wedlug odpowiedzi po podstawieniu f(x) wychodzi rownanie
sin(6x+
2π3)=−
12
czy to jest dobrze bo mi wychodzi co innego
7 kwi 10:18
Kipic: a sry jednak dobrze
7 kwi 10:22
Kipic: a wsumie jak najlatwiej wyznczyc te miejsca zerowe bo rusyjac wykres lipa
7 kwi 10:24
Artur z miasta Neptuna:
Nie wiem jak Tobie chce wyjsc to rownianie ... ale mi jak nic nie wychodzi ... bo brakuje
cosinusa
7 kwi 10:37
Kipic: wiec mamy podane f(x)=sinx
| | π | |
to po podstawieniu do h(x)=4f(3x+ |
| )+1 |
| | 3 | |
otrzymujemy
| | 1 | | 1 | |
ale mam problem z wyznaczeniem tych miejsc zerowych bo ciagle mi wychodzi |
| π+ |
| kπ |
| | 6 | | 6 | |
a w odpowiedziach jest ze
| 1 | | 1 | |
| π+ |
| kπ chyba zle robie z tym −{1}{2} |
| 12 | | 3 | |
7 kwi 10:43
7 kwi 10:45
Kipic: od kiedy zobaczylem odpowiedzi
przeciez gdybym wiedzial jak to zrobic nie zamieszczalbym tego
7 kwi 10:47
Aga1.: Nie wolno mnożyć .
7 kwi 10:56
7 kwi 10:59
7 kwi 11:00
Kipic: ten arkusz z Operonu 2013 rozszerzenie z matmy to jakas kpina

ech szkoda czasu zadania fajne
ale odpowiedzi zrabane
tak jakby to specjalnie chcieli zrobic zeby maturzystom zaczelo sie wszystko mieszac
7 kwi 11:01
Kipic: przeciez 4
2=16 a nie 4
1=16 co mnie straszysz
7 kwi 11:02
Kipic: to wie ktos jak prawidlowo zrobic to zadanie

Prosze o pomoc w rozwiazaniu
7 kwi 11:06
Artur z miasta Neptuna:
Tego zadania nie zrobisz prawidlowo na poziomie liceum ... bo nie wiesz kiedy sinx = 0.25
7 kwi 11:08
Kipic: no to jak mam zrobic skoro jest w arkuszu
7 kwi 11:10
Aga1.: Gdyby zamiast 4 była 2, to można to rozwiązać .
7 kwi 11:21
Kipic: czyli gdyby byla 2 to wtedy by wychodzilo tak :
| | 1 | | 1 | |
h(x)=sin(3x+13π)+ |
| ⇒ sin(3x+13π)=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
i jak to rozwiazac

bo jak wale wykres sin(3x+
13π) to nie wiem co z tym −
12
7 kwi 11:26
Kipic:
7 kwi 11:30
Aga1.: | | π | |
Narysuj dwa wykresy: y=sin(3x+ |
| ) oraz y=−1/2 |
| | 3 | |
7 kwi 11:47
Kipic: o dzieki i czesc wspolna no jasne
7 kwi 11:52
Aga1.: lub
sin(3x+π/3)=−sinπ/6
sin jest ujemny w 3 i 4 ćwiartce.
| | π | | π | | π | | 1 | |
3x+ |
| =π+ |
| +2kπ lub 3x+ |
| =2π− |
| π+2kπ |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
Oblicz x.
7 kwi 11:56