Proszę o pomoc
Marysia:
1. Wykonaj wskazane działanie:
2. Wykonaj wskazane działanie:
3. Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego, jeżeli jego drugi wyraz ma wartość 1, a szósty ma
wartość 81.
Proszę o pomoc, to pilne
7 kwi 10:16
Marysia: 4. Które wyrazy ciągu a
n = n
2 − n − 12 są równe zero?
| | 2 | | 6 | |
5. Rozwiąż nierówność: |
| + |
| =4 |
| | x+1 | | x+3 | |
6. Zbadaj czy ciąg a
n = 3
n jest geometryczny
7 kwi 10:20
Ala:
Kto pomoże


Oprócz zadania 3, bo już zrobiłam
7 kwi 12:07
bezendu:
4) n
2−n−12=0
Δ=1
2+4*12
Δ=49
√Δ=7
| | 1−7 | |
n2= |
| =−3 odpada bo założenie n∊N+ |
| | 2 | |
więc odpowiedź n=4
5) D
f=R\{−3,−1} (tylko to jest równanie a nie nierówność)
| 2(x+3)+6(x+1)−4(x+1)(x+3) | |
| =0 |
| (x+1)(x+3) | |
2(x+3)+6(x+1)−4(x+1)(x+3)=0
2x+6+6x+6−4(x
2+3x+x+3)=0
2x+6+6x+6−4x
2−16x−12=0
−4x
2−8x=0
−4x(x−2)=0
x=0 lub x=2
6 a
n+1=3
n+1
| | an+1 | | 3n*3 | |
q= |
| = |
| =3=const więc jest geometryczny |
| | an | | 3n | |
4 cze 21:34