| 4n−3n | ||
W ciągu geometrycznym suma Sn wyraża sie wzorem Sn= | prosze o pomoc | |
| 4n |
| 4 − 3 | 1 | |||
a1 = S1 = | = | |||
| 4 | 4 |
| 16 − 9 | 7 | |||
a1 + a2 = S2 = | = | |||
| 16 | 16 |
| 7 | 4 | 3 | ||||
a2 = S2 − a1 = | − | = | ||||
| 16 | 16 | 16 |
| 64 − 27 | 37 | |||
a1 + a2 +a3 = S3 = | = | |||
| 64 | 64 |
| 37 | 7 | 37 | 28 | 9 | ||||||
a3 = S3 − S2 = | − | = | − | = | ||||||
| 64 | 16 | 64 | 64 | 64 |
| 3 | 1 | 12 | 3 | |||||
q = a2 : a1 = | : | = | = | |||||
| 16 | 4 | 16 | 4 |
| 9 | 3 | 3 | ||||
q = a3 : a2 = | : | = | ||||
| 64 | 16 | 4 |
| 1 | 3 | |||
Odp. a1 = | , q = | |||
| 4 | 4 |
| 4 − 3 | 1 | |||
a1 = S1 = | = | |||
| 4 | 4 |
| 16 − 9 | 7 | |||
a1 + a2 = S2 = | = | |||
| 16 | 16 |
| 7 | 4 | 3 | ||||
a2 = S2 − a1 = | − | = | ||||
| 16 | 16 | 16 |
| 64 − 27 | 37 | |||
a1 + a2 +a3 = S3 = | = | |||
| 64 | 64 |
| 37 | 7 | 37 | 28 | 9 | ||||||
a3 = S3 − S2 = | − | = | − | = | ||||||
| 64 | 16 | 64 | 64 | 64 |
| 3 | 1 | 12 | 3 | |||||
q = a2 : a1 = | : | = | = | |||||
| 16 | 4 | 16 | 4 |
| 9 | 3 | 3 | ||||
q = a3 : a2 = | : | = | ||||
| 64 | 16 | 4 |
| 1 | 3 | |||
Odp. a1 = | , q = | |||
| 4 | 4 |
| 1 | 3 | |||
an = | * ( | ) n − 1 | ||
| 4 | 4 |