Rozwiąż nierówność :
klaudia: x2−8x=7≥0
7 kwi 00:50
Cusack: miało być + 7 ?
7 kwi 00:51
klaudia: −7
7 kwi 01:00
Kostek: Δ=b
2−4ac
a=1 b=−8 c=−7 podstawić do wzoru nie potrafisz
7 kwi 01:03
klaudia: nie wiedziałam że to z delty trzeba obliczyć !
7 kwi 01:06
Kostek: Skoro masz nierówność kwadratową to z czego to chciałaś liczyć

Pochodną?
7 kwi 01:07
Cusack:
7 kwi 01:08
klaudia: w ogóle nie wiedziałam jak zacząc . matematyka dla mnie to czarna magia
7 kwi 01:09
Kostek: Ale może trzeba nie w zbiorze liczb rzeczywistych tylko zespolonych

to tu już ja nie pomogę
7 kwi 01:10
Dominik: @Kostek, np tak
x2 − 8x − 7 ≥ 0
x2 − 8x + 16 − 23 ≥ 0
(x − 4)2 − 23 ≥ 0
(x − 4 − √23)(x − 4 + √23) ≥ 0
x∊(−∞, 4 − √23)∪(4 + √23, ∞)
7 kwi 01:11
Kostek: Widziałem kiedyś ten sposób żeby zwinąć do wzoru skróconego mnożenia ale wątpię czy klaudia by
to połączyła skoro ma problem z delta
7 kwi 01:14
klaudia: nie mam z deltą... znam wzory i umiem liczyć delte , x1 i x2 . tylko w tym zadaniu poprostu
nie wiedzialam że to o to chodzi, dawno takich nierówności nierozwiazywałam
7 kwi 01:16
7 kwi 01:21