matematyka jest straszna :(
dariad: prosze o wykonanie zadań nic nie umiem z tego działu

a weszłąm już na wszystkie strony
1.określ wzajemne położenie prostej i okręgu y=2x−4 (x−2)
2 +(y−5)
2=5
2.narysuj w układzie współrzędnych figurę określoną układem nierówności
(klamerka) x−y+1>0
y >/−2
1<x</4

3. zapisz w postaci kanonicznej równanie okręgu podaj jego promień i wspórzędne środka oraz
narysuj ten okrąg x
2+4x+y
2−2y−20=0
4.Określ wzajemne położenie okręgów oraz podaj liczbę ich punktów wspólnych (bez rysunków)
(x+1)
2+(y+2)
2−16 (x−3)
2+(y−2)
2=25
7 kwi 00:42
Godzio:
1. Narysuj i po problemie
2. Na rysuj prostą y = x + 1, y > x + 1 oznacza, że chodzi nam o obszar ponad tą prostą (bez
prostej)
1 < x < 4 − to chyba jasne narysuj prostą PIONOWĄ x = 1 i x = 4, to co pomiędzy nimi to to co
nas interesuje.
y ≥ − 2 − wszystko ponad i łącznie z prostą y = −2 (POZIOMA)
3.
4 = −2a ⇒ a = − 2
−2 = −2b ⇒ b = 1
r = √a2 + b2 − c = √4 + 1 + 20 = √25 = 5
S(a,b) − środek, r − promień
4. Tutaj musisz umieć (pewnie z lekcji) parę faktów, na przykład, że jeżeli okręgi są styczne
to odległość ich środków jest równa sumie ich promieni, styczne wewnętrzne, rozłączne, itd. :
S1(−1,−2), r1 = 4
S2(3,2), r2 = 5
|S1S2| = 4√2 ≈ 5,68
r1 + r2 = 9
r2 − r1 = 1
1 < 5,68 < 9 −−− przecinające się
7 kwi 00:52
Mariol: dzięki

! jesteś wielki

!
7 kwi 00:56