tożsamość pilnie :(
mati96: [√1+cosL/1−cosL−√1−cosL/1+cosL]2=4ctg2L
sprawdź tożsamość ,zapisz odpowiednie założenia
6 kwi 23:23
Eta:
cosα≠1 i cosα≠ −1
podnosząc wyrażenie po lewej stronie do kwadratu
| | 1+cosα | | 1−cosα | |
L= |
| + |
| − 2= |
| | 1−cosα | | 1+cosα | |
| | 1+cos2α+1+cos2α | | 4cos2α | |
= |
| −2= |
| = 4ctg2α=P |
| | 1−cos2α | | sin2α | |
jest tożsamością przy w/w założeniach
7 kwi 00:03
mati96: dziękuje za odp.
ale mam pytanie dotyczące tej −2 skąd ona się wzięła ?
7 kwi 00:10
Eta:
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
| | 1+cosx | | 1−cosx | |
−2ab= −2√ |
| * |
| = −2√1= −2 |
| | 1−cosx | | 1+cosx | |
7 kwi 00:13
Eta:
Jasne?
7 kwi 00:20
mati96: dziękuje ponownie wszystko jasne ;>
7 kwi 00:37