ciągi arytmetyczne
Kasia: 1. Oblicz sumę liczb mniejszych od 100 które przy dzieleniu przez 6 dają liczbę 4.
2. Ile liczb należy dodać aby otrzymać sumę 546.
3. oblicz S31 ciągu −5, −8, −11
4. Rozwiąż 1+5+9+13...+x=90
5. Wykaż, że ciąg 2n−5/3 jest arytmetyczny
6. Wyznacz ciąg arytmetyczny w którym a3=0, a5= −10
poproszę jakieś naprowadzenie, albo chociaż jakieś wyniki żebym wiedziała czy dobrze robię...
6 kwi 23:00
uj na kaczy łapa: 1. a
n=6n+4
6 kwi 23:05
Kasia: uj na kaczy łapa: skąd wzięłaś te liczby? ;>
6 kwi 23:06
uj na kaczy łapa: 10=a
1
96=a
16
| | a1+an | |
i podstawiłem to do wzoru na sumę ciągu arytmetycznego: Sn= |
| *n |
| | 2 | |
6 kwi 23:08
Kostek: 6)
a3=0
a5=−10
a1+2r=0 /(−1)
a1+4r=−10
−a1−2r=0
a1+4r=−10
2r=−10
r=−5
a1−20=−10
a1=10
an=−5n+15
6 kwi 23:08
Eta:
1/
4,10,16,......, 94 −−− ciąg arytmetyczny : a
1=4 r= 6 a
n=94 n= 16
| | 4+94 | |
S16= |
| *16= ........ = 784 |
| | 2 | |
6 kwi 23:09
uj na kaczy łapa: no tak, błąd mam
6 kwi 23:10
krystek: zad1
a1=4 a2=10 an=94 i licz ile ich jest a nastepnie Sn=
r=6
6 kwi 23:12
Eta:
6 kwi 23:12
Kasia: ok, z pierwszym sobie już poradziłam a dalsze zadanka? w czwartym np. wyszło mi 62 i nie wiem
czy dobrze...
6 kwi 23:17
Kostek: 3)
r=−1
a
1=−5
a
n=−5+(n−1)(−1)
a
31=−5+(31−1)(−1)
a
31=−5+30(−1)
a
31=−5−30
a
31=−35
albo możesz szybciej zauważyć a
31=a
1+30r

n policzysz sama, jak nie wiesz to pisz
6 kwi 23:17
Kasia: Kostek myślę, że sobie poradzę a 6?
6 kwi 23:24
Kasia: sorry, 5
6 kwi 23:25
Kostek: 5)
| | 2(n+1)−5 | | 2n+2−5 | | 2n−3 | |
an+1= |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| 2n−3−(2n−5) | | 2n−3−2n+5 | | 2 | |
| = |
| = |
| jest arytmetyczny  |
| 3 | | 3 | | 3 | |
6 kwi 23:34
Kasia: a może ktoś mi podać wynik dla n w zadaniu 3? ;>
7 kwi 00:02
Eta:
3/ odp: S31= −1550
7 kwi 00:05
Kasia: i klops nie chce mi wyjść w tym 3... ;<
7 kwi 00:10
Kostek: pokaż jak liczysz
7 kwi 00:12
Eta:
3/ a
1= −5 r= −3
a
31= a
1 +30*r= ..........
7 kwi 00:16
Kostek: @Eta to nie było do Ciebie
7 kwi 00:18
Kasia: dałam radę. a 2?
7 kwi 00:24
Kostek: a jaka jest Twoja propozycja na rozwiązanie tego zadania
7 kwi 00:25
Eta:
7 kwi 00:27
Kostek: a zresztą zadanie nie jest kompletne, ponieważ brakuje początkowych wyrazów żeby móc policzyć
to zadanie

przepisz porządnie...
7 kwi 00:28
Kostek: To zadanie wygląda jak to określił kiedyś PW następująco: "Pociąg jedzie z prędkością 36
km/godz., z komina leci szary dym. Ile lat ma córka maszynisty?"
7 kwi 00:30