esktema
maf: ekstrema funkcji dwóch zmiennych
f(x,y)=1−sqrt(x2+y2)
wyszło mi że pkt stac to P=(0,0)
wyznacznik wyszedł mi równy 0
W jaki sposób udowodnić że ta funkcja ma ekstremum w tym pkt?
6 kwi 22:57
Trivial:
Najłatwiej dokonać przejścia na współrzędne biegunowe. Wtedy mamy:
f(x,y) = 1 − √ r2 = 1 − r = φ(r)
φ'(r) = −1 → funkcja maleje wraz ze wzrostem odległości od punktu r = 0, co bezpośrednio
implikuje, że punkt (0,0) to maksimum globalne funkcji f.
6 kwi 23:37
maf: a co w przypadku gdy nie wiemy czy w tym pkt jest ekstremum a wyznacznik jest = 0? Kiedy jest
maksimum, kiedy minimum, a kiedy nie ma w tym pkt nic?
7 kwi 00:01
maf: hopsa...
7 kwi 18:12
Trivial: Gdy macierz Hessego jest półokreślona to nie wiemy czy mamy ekstremum czy nie i trzeba próbować
innych metod.
7 kwi 18:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
przeciez punkt (0,0) nie jest rozwiązaniem układu ... będzie nim (1,1)
7 kwi 18:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
wróć ... piedyknąłem się
7 kwi 18:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale punkt (0,0) nie należy do Df' więc nie masz co liczyć wyznacznika
7 kwi 18:18
maf: w odp jest że w pkt (0,0)
7 kwi 18:56
Basia: dlaczego nie należy do dziedziny ?
przecież √0 istnieje
7 kwi 18:59
maf: hopsa
7 kwi 19:35
Basia: no przecież
Trivial rozwiązał
7 kwi 19:36
maf: wiem że rozwiązane, ale trochę niżej pytanie zadałem
a jakie są te inne metody
7 kwi 19:42
Basia: tymi innymi właśnie Trivial się posłużył
7 kwi 19:46
maf: a z tej metody Triviala jak dowieść że nie ma ekstremum
7 kwi 19:47
maf: bo rozumiem że
φ'(r)=a
dla a<0 maksimum
dla a>0 minimum
dobrze rozumiem?
7 kwi 19:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basiu ... ja nie napisałem ze nie należy do Df
tylko że nie należy do Df'
7 kwi 20:25
Basia: to
"prim" takie malutkie; naprawdę nie widziałam
7 kwi 20:28
Basia:
maf jeżeli wyznacznik Hessego = 0 nie ma reguł; trzeba kombinować, a jak to zależy od
konkretnej funkcji
7 kwi 20:31