Przybliżanie liczb dziesiętnych
Kasia: Mam takie zadanie
Przybliżenie liczby 1,3 * 10−0,4 jest równe 0,5175393. Oblicz przybliżenie liczby 39 *
100,6 z dokładnością do 3 miejsc po przecinku
I wynik powinien wyjść 155,262
Może ktoś mi wytłumaczyć jak ten wynik wychodzi bo próbowałam ale nie kumam tego z góry
dziękuje za pomoc
6 kwi 22:47
krystek: 39*100,6=(30*1,3)(10−0,4+1)= i teraz dasz radę?
6 kwi 22:50
Kasia: ale dlaczego tam jest 30 * 1,3
6 kwi 22:53
ciekawski: 10−1*10*{0.6}=10−0.4
39/1.3=30
30*0.517...*10=155,262
Teraz pytaj, jesli nie rozumiesz
6 kwi 22:55
Kasia: jedynie nie rozumiem w jakim celu 39 jest podzielone przez1.3
6 kwi 22:58
ciekawski: ponieważ przybliżenie liczby to 1.3*c; a w zadaniu masz 39c ⇒ile trzeba pomnozyc 1.3 zeby
dostac 39?
(c−constant)
6 kwi 23:01
Kasia: no chyba już zaczynam kumać o co w tym chodzi
Dzięki za pomoc
6 kwi 23:09
ciekawski:
6 kwi 23:11
Kasia:
6 kwi 23:19