Sprawdzenia
ciekawski: Znajdz parametr m, taki że funkcja f(x)=mx2+mx−1
a) ma tylko ujemne rozwiązania
b) ma tylko niedodatnie rozwiazania
Czy odpowiedzią mogą być przedziały m∊(−4,0); b) m∊<−4,0>?
6 kwi 22:11
Patryk: czy funkcja może mieć rozwiązania ?, może chodzi o wartości
6 kwi 22:16
Ajtek:
Chodzi o ujemne pierwiastki zapewne.
Jeżeli tak, to:
a)
Δ>0
x1*x2>0
x1+x2<0
b)
Δ≥0
x1*x2≥0
x1+x2≤0
Wg mnie tak to będzie.
6 kwi 22:29
krystek: @
Ajtku 
, nie wychodź przed szereg jak zainteresowany milczy.
6 kwi 22:32
Ajtek:
Dobry wieczór
krystek 
.
Mam nadzieję, że nie napisałem głupot. Jak widzisz nie podałem gotowego rozwiązania, tylko
sugestię

.
6 kwi 22:33
ciekawski: Przepraszam, oczywiście chodziło o wartości
6 kwi 22:36
jikA:
Ajtek prawie

dla podpunktu a) Δ ≥ 0.
6 kwi 22:36
krystek: a jeszcze o a zapomniałes , jak juz. ,

6 kwi 22:37
Ajtek:
jikA, zmieniłem to w ostatniej chwili

.
6 kwi 22:38
jikA:
Zawsze najlepsze są te pierwsze decyzje.
6 kwi 22:40
krystek: a≠0 Ajtku.
6 kwi 22:40
ciekawski: czy wtedy wynik to <−∞,−4>∪<0,∞>?
6 kwi 22:41
Ajtek:
A faktycznie

. Zmęczony jestem.
6 kwi 22:41
krystek: Biedactwo, jutro niedziela odpoczniesz.
6 kwi 22:45
jikA:
Widocznie ja też jestem skoro zapomniałem o a.
6 kwi 22:45
ciekawski: Ekhm...
6 kwi 22:47
Ajtek:

już była, teraz tylko lulu. Nałóg jednak jest silniejszy
6 kwi 22:48
jikA:
Napisz porządnie zadanie a nie piszesz "Ekhm..." chcesz pomocy to najpierw zapisz poprawnie
treść zadania.
6 kwi 22:50
krystek: Kolorowych snów



!
6 kwi 22:51
Ajtek:
Dziekuję, wzajemnie i dobranoc

.
6 kwi 22:53
jikA:
Dobranoc.
6 kwi 22:54
ciekawski: Znajdz parametr m, taki że funkcja f(x)=mx2+mx−1 a) ma tylko:
a) ujemne wartosci
b) niedodatnie wartosci
6 kwi 22:57
krystek: I to zmienia postać
a)a<0 i Δ<0
b)a<0 i Δ=0
6 kwi 23:09
ciekawski: przepraszam pomyliłem się, ale już w poscie z 22:36 to stwierdzilem, dziękuję mimo to za
zainteresowanie, czy mogłbym jeszcze prosić o to czy odpowiedz z pierwszego postu jest
prawidlowa?
6 kwi 23:11
krystek: Ja nie liczę , pokaż swoje obl sprawdzę.
6 kwi 23:13
jikA:
krystek dla a = 0 dostaniemy coś.
6 kwi 23:16
krystek: Tak wartośc ujemną

tym razem ja zapomniałam , dzięki.
6 kwi 23:20
krystek: Wcześniej Wam na to zwróciłam uwagę.
6 kwi 23:21