planimetria
Felicja: w trapez równoramienny o ramieniu równym 4 wpisano okrąg. jego promień wynosi 10.
a) oblicz długośc podstaw
b) wyznacz pole trapezu.
6 kwi 22:09
krystek:

Wylicz x następnie a=b+2x
I warunek aby opisać czworokąt na okręgu: 4+4=a+b
6 kwi 22:14
Felicja: aha i jeszcze : trapez ABCD, S środek okręgu |AS|=3|SC|
6 kwi 22:17
Felicja: tzn. S punkt przecięcia przekątnych. czy mozna przyjąc ze jest to środek okregu wpisanego?
zadanie z głowy z dzisiejszej klasówki
6 kwi 22:18
Felicja: Pole to 80?
6 kwi 22:25
krystek: Ja nie obliczam. Zapisz sprawdzę.
6 kwi 22:28
Felicja: natomiast a+b=4+4 z tw. o okręgu który można wpisać w czworokąt wypukły.
i teraz aby obliczyć podstawy lepszy bedzie pitagoras czy podobieństwo?
Pytam celem sprawdzenia odpowiedzi, bo dzisiaj to rozwiązywałam
6 kwi 22:32
Felicja: wyszło mi, że trapez jest kwadratem, to jest możliwe
6 kwi 22:41
6 kwi 22:43
6 kwi 22:47
krystek: OOOOOOOOOOOO, to coś w treści pomyliłas , jak r=10 to ramię nie może być 4
6 kwi 22:55