logarytmy
Alois~: | | x−1 | |
wyznacz dziedzine funkcji f(x) =log |
| ( x3 −2x2−8x+12) |
| | x+3 | |
| | x−1 | |
{ |
| } −−> mialo byc na dole jako a |
| | x+3 | |
mam tak:
| x−1 | | x−1 | |
| >0 ∧ { |
| }≠1 ∧ x3 −2x2−8x+12 |
| x+3 | | x+3 | |
≠0
x∊(−
∞,−3)U(1,+
∞) 4≠0 ? czyli że...

x≠−3 ∧ x≠2
6 kwi 21:38
krystek: x3−2x2−8x+12>0 zapomniałeś dopisać znaku nierówności
6 kwi 21:42
Dominik: dobrze to jest przepisane?
6 kwi 21:42
krystek: 4≠0 czyli dla każdego x jest spełnione z wyjątkiem x=−3
6 kwi 21:43
Alois~: własnie źle ! przepraszam , zagapiłam się już poprawiam
6 kwi 21:49
Alois~: x3 −x2−8x+12 o tak być powinno
6 kwi 21:50
Alois~: czyli ostatecznie dziedzina to będzie x ∊R − {−3,1,2}
6 kwi 21:53
krystek: A nierównośc dla jakich x spełniona?
6 kwi 21:57
krystek: x3−x2−8x+12>0 jako liczba logarytmowana.
6 kwi 21:58
Alois~: o masz a ja sobie zapisałam zamiast > to ≠ i tak licze... już zaraz poprawiam
6 kwi 21:59
Alois~: czyli tutaj chodzi o część wspólną ? (1,+
∞) − {2}
6 kwi 22:01
krystek: Wszystkie trzy warunki!
A gdzie spełniona ostatnia nierównośc , podaj mi
6 kwi 22:03
Alois~: ostatnia dla x (−3, +
∞) − {2}

a ostatecznie mam brać tj wyżej napisałam ?
6 kwi 22:07
Mila:
| x−1 | | x−1 | |
| >0 i |
| ≠1 i x3−x2−8x+12>0⇔ |
| x+3 | | x+3 | |
(x−1)(x+3)>0 i x−1≠x+3 i (x−2)
2(x+3)>0
1) x∊(−
∞,−3)∪(1,
∞)
⋀
| | x−1 | |
2) −1≠3 dla każdego x∊R\{−3}⇔ |
| ≠1dla każdego x∊R\{−3} |
| | x+3 | |
⋀
3) (x−2)
2(x+3)>0 na osi zaznaczamy
x=2 pierwiastek podwójny
⇔x∊(−3,2)U(2,
∞)
Część wspólna (1)i (2) i (3)
x∊(1,2)U(2,
∞)
7 kwi 00:05
Alois~: dzięki Mila
7 kwi 12:07
Alois~: krystek też dzięki
7 kwi 12:07
Mila: 
właściwie, to podsumowałam Waszą dyskusję.
7 kwi 16:28