oblicz całke
Maryśka: Jak obliczyc taką całke: ∫ e (−st) *t*dt = ?
s to stała .to jest całka z ktorej musze skorzystac przy transformacji Laplace−a . Prosze o
pomoceg
tam jest e do potegi −st
6 kwi 21:31
ff: nie mamy tu ani równa się z daszkiem, ani gotyckiego pisanego dużego L, więc transformatę
Laplace'a od fukncji f(t) oznaczę jako L{ f(t) }
całkujemy przez części (traktujemy s jako stałą − i to powinna być całka oznaczona na (0,∞) ):
L{ t } = ∫
0∞ t e
−st dt
u = t
dv = e
−st
du = dt
| | −t e−st | | e−st | |
L{ t } = |
| |∞0 − ∫0∞ |
| dt |
| | s | | s | |
| | − e−st | | e−st | | 1 | |
= − |
| |∞0 = |
| |∞0 = |
| |
| | s2 | | s2 | | s2 | |
6 kwi 21:55
ff: pokiełbasiłem w przedostatniej równości:
| | −e−st | | −1 | | 1 | |
− |
| |∞0 = − (0 − |
| ) = |
| |
| | s2 | | s2 | | s2 | |
6 kwi 21:59