Rozwiąż nierównośc, w której lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geo.
Artur: | √x+3 | | √x+3 | |
| +{ |
| }2+...>1 (miałobyc większe lub równe ale nie umiem tego zrobic, |
| x+1 | | x+1 | |
a ta dwójka to kwadrat)
6 kwi 21:25
krystek: | | a1 | |
S= |
| ≥1 gdy IqI<1i q≠0 |
| | 1−q | |
6 kwi 21:27
Artur: To kurde wiem, z rachunkami się gubię.
6 kwi 21:28
krystek: zapisz , sprawdze.
6 kwi 21:29
Artur: | x+3 | |
| ≥1 czy dobrze zaczynam? |
| (x+1)2−(x+3) | |
6 kwi 21:32
krystek: a1=? q=?
6 kwi 21:36
6 kwi 21:39
krystek: i jak Tobie zniknął pierwiastek po podstawieniu ?
6 kwi 21:40
Artur: Tutaj podniosłem do kwadratu, ale ja już nie wiem jak to robić, kombinuje na każdy sposób i nic
fajnego nie wychodzi
6 kwi 21:41
Artur: | | √x+3 | |
zaś na początku dochodziłem do czegoś takiego |
| ≥1 |
| | x+1−√x+3 | |
6 kwi 21:44
krystek: I teraz przekształcaj
6 kwi 21:46
Artur: Właśnie nie umiem się z tego momentu ruszyć.
6 kwi 21:49
Artur: Dobra już poszło. Dziękuję.
6 kwi 21:51