Całka do obliczenia
Tomek938: Pomocy, nie wiem jak to mam obliczyć próbuje na różne sposoby i mi ciągle nie wychodzi.
∫ sin4xcos3xdx
6 kwi 21:24
Mila:
∫sin4xcos3xdx=∫sin4x*cos2*cosx dx=∫sin4x*(1−sin2)*cosx=
[sinx=t , cosx dx=dt]
=∫t4*(1−t2)dt=∫(t4−t6)dt= dokończ
6 kwi 21:38
Tomek938: ∫ t−2 dt = (sinx)−2 +c taki ma być wynik czy jakoś inaczej to trzeba zrobić?
6 kwi 21:47
Mila:
Tomek , tak nie wolno odejmować! t
4 i t
6 to nie są wyrazy podobne.
Pomyliłeś z dzieleniem:t
4:t
6=t
−2
| | 1 | | 1 | |
∫(t4−t6)dt= |
| t5− |
| t7= |
| | 5 | | 7 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin5(x)− |
| sin7(x)+C |
| | 5 | | 7 | |
6 kwi 22:24