Obliczyć całki. Pomocy
Dyplomata: a) ∫ 3xcos2xdx
e) ∫ sin
4xcos
3x dx
Bardzo proszę o pomoc!
6 kwi 21:20
jikA:
Wrzuć jeszcze więcej tych całek.
6 kwi 21:22
jikA:
a) przez części
b) podstawienie x2 − 6 = t2 ⇒ xdx = tdt
c) rozkład na ułamki proste.
Jak zrobisz te to pomogę w d) i e).
6 kwi 21:27
Dyplomata: w a) wychodzi mi 3xsin2x + 3cos2x + C podstawiłem pod u=3x u'=3, v'=cos2x, v=sin2x. Dobry jest
wynik ?
6 kwi 21:32
Dyplomata: w b) mi wyszło √t + c to chyba dobrze, a w c) nie wiem jak rozłożyć to i co z tym zrobić
6 kwi 21:35
jikA:
Policz pochodną wtedy siebie sprawdzisz czy dobrze policzyłeś.
6 kwi 21:46
jikA:
Skoro v' = cos(2x) to v ≠ sin(2x).
6 kwi 21:47
Dyplomata: Czyli bedzie tak że v'=cos(2x) to v= 1/2 sin2x ?
6 kwi 21:51
jikA:
Tak.
6 kwi 21:55
Dyplomata: Ok dzięki, a w ostatecznym wyniku trzeba cos redukowac?
6 kwi 21:58
jikA:
Raczej nie trzeba jeżeli polecenie tego nie każe.
6 kwi 22:30