liczby całkowite
Kostek: Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniających równanie xy+5x+2y+3=0
6 kwi 21:16
use: yx+5x+2y+3=0
yx+2y=−5x−3
y(x+2)=−5x−3 gdy x=−2 to 0=−5*−2−3 czyli sprzecznosc da x=−2
gdy x≠2 to
teraz sie zastanow
6 kwi 21:26
Kostek:
y(x+2)=−5x−3 ok to rozumiem przekształciłeś założenie że x≠2 też ok
| | −5x−3 | |
y= |
| też ok przekształciłeś |
| | x+2 | |
x+2=7 lub x+2=−7 lub x+2=1 lub x+2=−1
x=5 x=−9 x=−1 x=−3
6 kwi 21:33
Kostek: a nie powinno być tak:
| | −5(x+2)+7 | | 7 | |
y= |
| =−5+ |
| chodzi o poprawność zapisu  |
| | x+2 | | x+2 | |
6 kwi 21:44
Kipic: tak
| | 7 | |
i teraz kiedy |
| bedzie liczba calkowita to juz policzyles czyli x=5 , −9 , −1 ,−3 |
| | x+2 | |
i teraz dla tych x liczysz y

ot cala filozofia
6 kwi 21:47
Kostek: wyniki są ok ( sprawdziłem w kluczu ) ale bardziej chodziło o poprawność zapisu, żeby uczyć się
porządnie a nie nauczyć się błędnie i cały czas powtarzać ten sam błąd
6 kwi 21:49