Matura to bzdura
Kipic: Jak najprosciej to pyknąć

Dla jakich wartosci parametru p wielomian
W(x)=5!x
5+4!px
4+3!px
3
ma co najmniej dwa rozne pierwiastki

jak to najprposciej zrobic

W(x)=5!x
5+4!px
4+3!px
3
W(x)=x
3(5!x
2+4!px+3!p)
(i czy teraz moglbym pozbyc sie silni czy mozna by bylo je wyciagnac przed nawias chociaz to
troche bez sensu )
jak najprosciej zrobic

Prosze o pomoc
6 kwi 21:07
jikA:
W(x) = 3! * x3(20x2 + 4px + p)
6 kwi 21:09
Kipic: dobrze wiedziec ze mozna dzieki
6 kwi 21:10
Basia:
W(x) = 3!x3(20x2+4px+p)
x=0 na pewno jest pierwiastkiem tego wielomianu
zatem potrzeba i wystarcza aby równanie
20x2+4px+p = 0
miało przynajmniej jedno rozwiązanie czyli Δ≥0
6 kwi 21:10
Kipic: dziekuje za pomoc
6 kwi 21:12
Mila:
5!=3!*4*5
4!=3!*4
W(x)=3!x3*(20x2+4px+p)
6x3*(20x2+4px+p)=0
x=0 jedno rozwiązanie, lub (20x2+4px+p)=0
drugie równanie dla p=0 ma tylko jedno rozw. x=0
Δ≥0 i p≠0
dokończ
6 kwi 21:18
6 kwi 21:19