ciągi
Liliana : 1. liczby wyznaczające długości 3 odcinków są wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego . Jaki
warunek powinien spełniać iloraz q tego ciągu, aby z tych trzech odcinków można było zbudować
trójkat. .
2.Wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego są odpowiednio równe : 1 oraz k2−4. Zbadaj ,
dla jakich wartości parametru k bn= log2an+1 − log2an. odpowiedzi : zad. 1 q>1 i q< o,5
*( 1+ √5) Dziękuję z góry za pomoc ...
6 kwi 21:05
niedouczony: założenie:
c>b>a ⇒ q>1
a+b>c warunek dla zbudowania trójkąta
b=a*q
c=a*q2
b i c wstawić do warunku
6 kwi 21:59