nierownosci kwadratowe
ciekawski: | | ⎧ | 5x+b gdy x≥0 | |
| Wiedząc, że funkcja f(x)= | ⎩ | −x2−x gdy x<0 | . Znajdź taki parametr b, aby f(x)=1/4
|
miało dokładnie jedno rozwiązanie.
Chyba nie do końca rozumiem to zadanie

z drugiego równania wyprowadzam:
(x+1/2)
2=0
x=−1/2
No i niby fajnie, tj. dla x=−1/2 wartosc to 1/4, a rozwiązanie ma być jedno, ale w pierwszym
założeniu x≥0
6 kwi 20:34
Basia:
ponieważ równanie
−x
2−x =
14 ma rozwiązanie ⇒ aby równanie f(x) =
14 miało dokładnie jedno rozwiązanie
równanie 5x+b=
14 nie może mieć rozwiązania ≥0 (bo tam ten wzór obowiązuje)
5x+b =
14
5x =
14−b
zatem musi być
1−4b < 0
4b>1
b>
14
odp. b∊(u{1}[4}; +
∞)
żebyś dokładniej zrozumiał
np. dla b=0 Twoja funkcja
dwa razy przyjmuje wartość
14
dla x= −
12 i dla x=
120
6 kwi 20:42
ciekawski: Dziękuję serdecznie
6 kwi 20:56