Prosty przykład
patry295: sin15⁰*cos15⁰= 0.5 (2sin15⁰*cos15⁰) = 0.5 sin30⁰ = 0.25
W internecie spotkałem się z takim rozwiązaniem, jednak całkowicie nie mam pojęcia skąd to się
wszystko bierze. Jakby mógł mi ktoś wytłumaczyć skąd się bierze to 0,5 oraz w jaki sposób z
2sin15⁰*cos15⁰ nagle mi się robi sin30⁰ oraz na czym w ogóle polega mnożenie sinusa przez
cosinusa i dlaczego po ich wymnożeniu mam sin30⁰ a nie na przykład cos30⁰ byłbym wdzięczny.
6 kwi 20:31
krystek: mamy wzór sin2x=2sinxcosx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
I teraz 2* |
| sinxcosx= |
| (2sinxcosx)= |
| sin2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 kwi 20:34
patry295: ale skąd bierzesz to 1/2 i co z dalszym ciągiem tego zadania?
6 kwi 20:37
krystek: | | 1 | |
ponieważ 2* |
| =1 co nie zmienia wyniku ,a pomaga rozpisać wzór |
| | 2 | |
6 kwi 20:51
patry295: Chodzi mi o to, że pytałem o co innego a ty napisałeś co innego ...
Na jakiej zasadzie to działa że mam 0.5 (2sin15⁰*cos15⁰) a potem nagle 0.5 sin30⁰
No i w sumie poco mnożyć 1/2 przez 2 skoro i tak wyjdzie 1?
6 kwi 20:55
patry295: aha to ta druga część nieważna mojego pytania
6 kwi 20:55
jikA:
Przecież
krystek Ci pisze do jasnej ciasnej że jest taki wzór
2sin(x)cos(x) =
sin(2x) więc
| 1 | | 1 | |
| sin(2x) = |
| * 2sin(x)cos(x) = sin(x)cos(x). |
| 2 | | 2 | |
6 kwi 21:00
patry295: Dobra, wreszcie to rozkminiłem. Dzięki wielkie
6 kwi 21:08
krystek:
6 kwi 21:09
GKM:
7 kwi 16:18