układ równań
a: Jak rozwiązać taki układ równań:
| ⎧ | c+b−a2=−21 | |
| ⎨ | a(c−b)=2 |
|
| ⎩ | bc=72 | |
Czy mógłby mi ktoś opisać jak to rozwiązać?
6 kwi 20:20
jikA:
A wiadomo coś o liczbach a , b , c czy są całkowite?
6 kwi 20:49
a: Tak są to liczby całkowite.
6 kwi 21:03
jikA:
To trzeba pisać od razu o tym.
6 kwi 21:10
jikA:
| | 72 | |
bc = 72 ⇒ b = |
| aby b była liczą całkowitą to 72 musi się dzielić bez reszty przez |
| | c | |
c która też jest liczbą całkowitą a więc mogą to być dzielniki liczby 72 czyli
{±1 ; ±2 ; ±3 ; ±4 ; ±6 ; ±8 ; ±9 ; ±12 ; ±18 ; ±36 ; ±72}
| | 2 | |
a(c − b) = 2 ⇒ a = |
| teraz aby a było liczbą całkowitą 2 musi się dzielić bez |
| | c − b | |
reszty przez
c − b która musi być liczbą całkowitą skoro
b i
c są całkowite tak
więc liczba
c − b musi być dzielnikiem liczby 2 czyli {±1 ; ±2}. Teraz jakie liczby
c − b dadzą nam taką sytuacje że będą równe c − b = ±1 ∨ c − b = ±2?
6 kwi 21:20
a: No dobrze, jak go rozwiązać?
6 kwi 21:21
a: Wolfram Alpha zwrócił mi następujące wartości:
a=(−2) b=(−8) c=(−9)
lub
a=2 b= (−9) c=(−8)
Ale, mi chodzi o wyjaśnienie sposobu rozwiązania takiego równania. Bo chciałbym się nauczyć to
rozwiązywać.
6 kwi 21:26
jikA:
Przecież napisałem jak rozwiązać. Co jest nie jasne?
6 kwi 21:28
jikA:
Wolfram matury za Ciebie nie napisze służy on przeważnie do sprawdzenia wyniku a nie żeby
się sugerować odpowiedziami z niego.
6 kwi 21:29
a: Ja próbowałem tak:
| ⎧ | c+b−a2=−21 | |
| ⎨ | c−b=2a |
|
| ⎩ | bc=72 | |
I teraz wyznaczam zmienną c i wstawiam ją do dwóch pozostałych równań (eliminując w ten sposób
jedno równanie − zmniejszam ilość równań z 3 do 2).
| ⎧ | −21−b+a2−b=2a | |
| ⎩ | b(−21−b+a2)=72 |
|
| ⎧ | −21−b+a2−b=2a | |
| ⎩ | −21b−b2+a2b=72 |
|
Dobrze to jest?
6 kwi 21:32
a: I ja Wolfram Alpha w takim charakterze używam.
6 kwi 21:33
jikA:
To próbuj po swojemu podałem sposób który według mnie jest prosty wystarczy na chwilę
włączyć szare komórki i od razu otrzyma się wynik.
6 kwi 21:42
a: No, ale to jest metoda polegająca na dopasowaniu. Wybierz liczby i dopasuj.
A układ równań chyba można rozwiązać na zasadzie przekształceń, a nie na zasadzie wybierz grupę
liczb i dopasowuj do skutku.
6 kwi 21:55
a: Prawidłowe jest to co napisałem.
6 kwi 21:55
jikA:
Więc uważasz moje rozwiązanie za nie poprawne? Według mojego sposobu ten układ rozwiąże się
w ciągu 5 minut maksymalnie. A Twoim sposobem po drodze jeżeli się nie pomylisz to
będziesz go rozwiązywał z minimum 10 minut.
6 kwi 21:57
a: Skądże! Ja nie uważam Pan/i sposobu za nie poprawny. Tylko wolałbym rozwiązać go sposobem z
wykorzystaniem metod rozwiązywania układów równań.
6 kwi 22:05
jikA:
To chcesz się bawić? Mam pisać z układu równań rozwiązanie?
6 kwi 22:07
a: Pomnóżmy pierwsze równanie przez b w poniższym układzie:
| ⎧ | −21−2b+a2= 2a | |
| ⎩ | −21b−b2+a2b=72 |
|
| ⎧ | −21b−2b2+a2b=2ab | |
| ⎩ | −21b−b2+a2b=72 |
|
I odejmujemy stronami:
(−21b−2b
2+a
2b)−(−21b−b
2+a
2b)=
2ab−72
−2b
2+b
2=
2ab−72
b
2=
2ab−72
Dobrze to jest?
6 kwi 22:10
a: Bardzo bym oto prosił.
6 kwi 22:10
a: Tylko chciałbym prosić o dodanie wyjaśnień.
Bardzo byłbym wdzięczny.
6 kwi 22:11
jikA:
| | 2b | |
a(72 − b2) = 2b ⇒ a = |
| |
| | 72 − b2 | |
| 72 | | 2b | |
| + b − ( |
| )2 = −21 |
| b | | 72 − b2 | |
| 72 | | 4b2 | |
| + b − |
| = −21 / * b(72 − b2)2 |
| b | | b4 − 144b2 + 5184 | |
72(b
4 − 144b
2 + 5184) + b
2(b
4 − 144b
2 + 5184) − 4b
3 = −21b(b
4 − 144b
2 + 5184)
b
6 + 21b
5 − 72b
4 − 3028b
3 − 5184b
2 + 108864b + 373248 = 0
Szukasz pierwiastka wśród podzielników wyrazów wolnego. Powodzenia.
6 kwi 22:14
jikA:
Teraz pokażę o co chodzi w moim sposobie.
Jeżeli c − b = 1 to a = 2 wtedy mamy dwie możliwości takich liczb b oraz c aby spełniało
| | 72 | |
równanie c − b = 1 oraz warunek c = |
| mianowicie (b = 8 ∧ c = 9) ∨ (b = −9 ∨ c = −8) |
| | b | |
albo po prostu zrobić z tego równanie kwadratowe
b
2 + b − 72 = 0
(b − 8)(b + 9) = 0 ⇒ b = 8 ∨ b = −9
jeżeli c − b = −1 to a = −2 wtedy mamy również dwie możliwości takich liczb b oraz c
(b = 9 ∧ c = 8) ∨ (b = −8 ∧ c = −9) lub tak jak poprzednio
b
2 − b − 72 = 0
(b − 9)(b + 8) = 0 ⇒ b = 9 ∨ b = −8
jeżeli c − b = 2 to a = 1 wtedy nie ma takiej pary liczb b oraz c (całkowitych) aby spełniały
| | 72 | |
równanie c − b = 2 oraz c = |
| można to pokazać doprowadzając do |
| | b | |
równania kwadratowego
b
2 + 2b − 72 = 0
(b + 1)
2 − 71 = 0
(b + 1 −
√71)(b + 1 +
√71) = 0 ⇒ b = −1 ±
√71
jeżeli c − b = −2 to a = −1 wtedy nie ma takiej pary liczb b oraz c (całkowitych) aby spełniały
| | 72 | |
równanie c − b = 2 oraz c = |
| można to pokazać doprowadzając do |
| | b | |
równania kwadratowego
b
2 − 2b − 72 = 0
(b − 1)
2 − 71 = 0
(b − 1 −
√71)(b − 1 +
√71) = 0 ⇒ b = 1 ±
√71
Teraz sprawdzam wstawiając nasze pary do pierwszego rozwiązania
dla a = 2 ∧ b = 8 ∧ c = 9
9 + 8 − 2
2 = −21
13 = −21⇒ sprzeczność (ta para liczb nie jest rozwiązaniem)
dla a = 2 ∧ b = −9 ∧ c = −8
−8 − 9 + 2
2 = −21
−21 = −21 (ta para liczb jest rozwiązaniem)
dla a = −2 ∧ b = 9 ∧ c = 8
8 + 9 − (−2)
2 = −21
13 = −21 ⇒ sprzeczność (ta para liczb nie jest rozwiązaniem)
dla a = −2 ∧ b = −8 ∧ c = −9
−9 − 8 − (−2)
2 = −21
−21 = −21 (ta para liczb jest rozwiązaniem).
Ostatecznie otrzymujemy dwie pary takich liczb które spełniają dany układ równań i są całkowite
(a = 2 ∧ b = −9 ∧ c = −8) ∨ (a = −2 ∧ b = −8 ∧ c = −9).
6 kwi 22:28
Trivial:
Zauważmy najpierw, że a = 0 nie jest rozwiązaniem.
c+b = a
2 − 21
bc = 72
| | 1 | | 4 | |
bc = |
| ((a2−21)2 − |
| ) = 72 |
| | 4 | | a2 | |
Podstawiamy teraz a
2 = u, u > 0
| | 4 | |
u2 − 42u + (441−288) − |
| = 0 |
| | u | |
u
3 − 42u
2 + 153u − 4 = 0
Zbiór kandydatów na wymierne pierwiastki wielomianu jest
K = { 1, 2, 4 }
Sprawdźmy u = 4:
1 −42 153 −4
4 4 −152 4
1 −38 1 0
(u−4)(u
2 − 38u + 1) = 0
Pozostałe rozwiązania nie będą całkowite.
Skoro u = 4, to:
| | 1 | |
a1 = 2, b1 = |
| (4−21 − 1) = −9, c1 = −8 |
| | 2 | |
a
2 = −2, b
2 = c
1 = −8, c
2 = b
1 = −9
Czyli nasze rozwiązania to:
(a,b,c) = (2,−9,−8) lub (a,b,c) = (−2,−8,−9)
6 kwi 23:23