aaaaa
Zuuuziii: | | 4 | | f(x+1) | |
Dana jest funkcja f(x)=2− |
| . Rozwiaz nierownosc |
| >0 |
| | x | | f(x−1) | |
Jak to zrobic? Nie wiem co mam podstawiac jezeli jest cos takiego jak (x+1) itp
pomoze ktos?
6 kwi 20:18
PW: A zwyczajnie podstawić (x+1) zamiast x oraz (x−1) zamiast x we wzorze określającym funkcję f..
Oczywiście dziedzina funkcji f to R\{0}, a dziedziny f(x+1) i f(x−1) będą inne − trzeba o tym
pamiętać i wyraźnie to napisać, żeby mieć świadomość w jakiej dziedzinie rozwiązujemy zadaną
nierówność.
6 kwi 21:04
Basia:
| | 4 | | 2(x+1)−4 | | 2x−2 | | 2(x−1) | |
f(x+1) = 2 − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 4 | | 2(x−1)−4 | | 2x−6 | | 2(x−3) | |
f(x−1) = 2 − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| f(x+1) | | 2(x−1) | | x−1 | | (x−1)2 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| f(x−1) | | x+1 | | 2(x−3) | | (x+1)(x−3) | |
| (x−1)2 | |
| > 0 ⇔ (x+1)(x+3)>0 i x−1≠0 |
| (x+1)(x−3) | |
dokończ
6 kwi 21:07
czarodziej Rum_burak: czyli :
wstawić, policzyć i cieszyć się rozwiązaniem
6 kwi 21:10