funkcja
Sheppard: narysuj wykres F(x)=|x−1|+3 okreslonej dla x∊R a nastepnie na jego podstawie podaj liczbe
rozwiazan rownania f(x)=m w zaleznosci od parametru m∊R
takie pytanie jak rysuje wykres funkcji z wartoscia bezwzgledna to to co jest pod osia OX
odbijam wzgledem niej do gory ,a to co jest nad osia zostawiam tak jak bylo tak?
6 kwi 20:14
Mila:

wykres F(x)=|x−1|+3 okreslonej dla x∊R
1)
f(x)=x−1 Symetria względem OX tej części wykresu, co leży pod osią OX
2) otrzymujesz
g(x)=|x−1|
3) translacja wykresu g(x) o wektor [0,3],⇒
F(x)=|x−1|+3
Ciąg dalszy w następnym wpisie
6 kwi 21:04
Sheppard: dobra dzieki chcialem sie upewnic

liczbe rozwiazac w zaleznosci od parametru m ogarnima
6 kwi 21:06
Mila:

wykres
F(x)=|x−1|+3 okreslonej dla x∊R
F(x)=m
Liczba rozwiązań w zależności od parametru m.
1) dla m<3 brak rozwiązań
2) dla m=3 jedno rozw.
3) dla m>3 dwa rozwiązania
6 kwi 21:09
Sheppard: Dzieki za pomoc
6 kwi 21:12
Mila:
6 kwi 21:19