Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu 15 p{3} cm kwadratowyc
maciej: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu 15 √3 cm kwadratowych. Oblicz
objętość i pole całkowite stożka.
6 kwi 20:07
krystek: | a2√3 | |
| =15√3 wylicz bok Δ równobocznego i dalej z "górki" |
| 4 | |
6 kwi 20:10
może tak...: bardzo prosze o wyliczenie tego boku poniewaz mi wychodza jakieś bzdury... matematyka niestety
nie jest moją mocna stroną...
6 kwi 21:00
krystek: Zapisz swoje obliczenia,sprawdzę
6 kwi 21:02
może tak...: ok ale uprzedzam ze z matmy jestem naprawde "ciemny"...
wiec...
pomnożyłem całość przez 4, wychodzi a2 √3= 60 √3
dziele całość przez √3 zostaje: a2=60
i jak?
6 kwi 21:10
krystek: ok
6 kwi 21:11
może tak...: naprawde?

w takim razie dziękuje za wzór
6 kwi 21:12
krystek:
6 kwi 21:13
krystek: | | 1 | | 1 | | a√3 | | a2√3 | |
PΔ= |
| a*h= |
| a* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
6 kwi 21:15
może tak...: a jak sie moge pozbyć tej potęgi przy a?
6 kwi 21:27
krystek: a=√60=√4*15=.. a=−√60 odpada
6 kwi 21:28
kawiarenka: czyli to a= √60 wiec musze teraz obliczyć Pp i Pb dodać to i w ten sposób uzyskam Pc tak?
6 kwi 21:34
krystek: tak
6 kwi 21:39
kawiarenka: a czy √60 moge podzielić na pół czyli √30 ?
6 kwi 21:47
6 kwi 21:48
kawiarenka: ups... to w jaki sposób moge? uprzedzałem...
6 kwi 21:50
6 kwi 21:52
kawiarenka: jeszcze jedno... czy V= 15 √5 π ?
6 kwi 22:07
krystek: Ja nie obliczam , zapisz sprawdze
6 kwi 22:09
kawiarenka: h=√60*√32
h=3 √5
V= 13 π*15*3 √5 −15 ponieważ tutaj potęga likwiduje mi pierwiastek
V=15 √5 π
6 kwi 22:16
krystek: ok
6 kwi 22:20
kawiarenka: korzystając z wzorów pola powinny wyjsc tak:
Pp= 15π
Pb= 35 √5 π
zgadza sie? i jak to dodać?
Przepraszam,ze tak zawracam głowe to juz ostatnie obiecuje
6 kwi 22:38
krystek: Pc=15π−35√5π=5π(3−7√5)
6 kwi 22:39
kawiarenka: dlaczego to odjąłeś od siebie? wzór jest Pc=Pp+Pb...
6 kwi 22:47
krystek: ups pomyłka.+ oczywiście
6 kwi 22:52
kawiarenka: czyli to bedzie 50
√5 π tak?
6 kwi 22:54
krystek: No nie możesz dodawać Tak jak wyżej tylko w nawiasie +
Ile to 3√2+2
6 kwi 22:57
fąfel: Nie możesz dodawać pierwiastków do liczb. Będzie po prostu 35 √5π+15π, ewentualnie można
wyciągnąć przed nawias
6 kwi 22:58
kawiarenka: aaaaa no racja

ok, dzięki wielkie... Bardzo mi pomogłeś
6 kwi 22:59
krystek:
6 kwi 23:14