Nierówność kwadratowa z wartością bezwzględną
TheLawPL:

Pani od matmy wymyśliła taką nierówność:
6x
2+15|x+2|−20|x|−17x−18≥0
x=−2 x=0
Rysunek powyżej
1. (−
∞;−2>
Skąd potem wzięło się takie coś:
6
2−15x−30+20x−17x−18≥0
I jeszcze jedno pytanko:
Jak po zrobieniu punktów takiej nierównośći napisać odpowiedź, tzn. wskazać wspólną część?
6 kwi 20:01
PW: Ten rysunek pokazuje przebieg funkcji
g(x)=|x+2| i h(x)=|x|.
Jednym z możliwych do rozpatrzenia przedziałów jest (−∞,−2), na którym obie te funkcje
przyjmują wartości ujemne. Skoro tak, to
g(x)=−x−2 i h(x)=−x,
dlatego nierówność
6x2+15(−x−2)−20(−x)−17x−18≥0
6x2−15x−30+20x−17x−18≥0, x∊ (−∞,−2).
Rozwiązać do końca zwracając uwagę na dziedzinę.
Ale to jest dopiero 1/3 zadania (jeszcze na przedziałach <−2,0) <0,∞).
6 kwi 20:44