matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność ciągu
slowly:
An=(n−1)/(3n+1)
6 kwi 20:01
M:
31 gru 06:03
Kim Shin:
n−1+1
a
n+1
=
3(n+1)+1
n
a
n+1
=
3n+4
n
n−1
a
n+1
−a
n
=
−
=
3n+4
3n+1
n(3n+1)−(n−1)(3n+4)
=
=
(3n+1)(3n+4)
3n
2
+n−(3n
2
+4n−3n−4)
=
=
(3n+1)(3n+4)
=U{4}{3n+1)(2n+4) 4>0 (3n+1)(3n+4) >0 bo n∊N Zatem ciąg rosnący
4 wrz 18:15