Pc i V ośmiościanu
kawiarenka: Mam problem z tym zadaniem, bardzo prosze o pomoc i z gory dziękuje

Oblicz pole całkowite i objętość ośmiościanu foremnego o krawędzi 9.
6 kwi 20:00
kawiarenka: Czy mógłbyś dokończyć całe to zadanie? Slicznie prosze...
6 kwi 21:30
Mila:

| | 92√3 | |
Pc=8* |
| =2*81√3=162√3 |
| | 4 | |
H oblicz z tw. Pitagorasa z SOB
9
2=H
2+(4,5
√2)
2
81=H
2+20,25*2
H
2=40,5
dokończ
6 kwi 21:34
kawiarenka: nie potrafie tego dokończyć... Prosze pomóżcie jeszcze troszke... albo chociaz jakieś wzory na
naprowadzenie..
6 kwi 21:39
Mila: No przecież masz wszystko policzone, tylko wstawić wartość H do podanego wzoru:
| | 1 | |
V=2* |
| *92*H objętość dwóch ostrosłupów. |
| | 3 | |
| | 1 | | 9 | | 3 | |
V=2* |
| *81* |
| =2*81* |
| = |
| | 3 | | √2 | | √2 | |
V=243
√2
=========
P
c=162
√3
=========
6 kwi 22:37