zadanko matura
Grahamek: miałem dziś na teście zadanie o mniej więcej takiej treści:
suma trzech liczb jest równa 26, pierwsza liczba jest 3 razy mniejsza od drugiej.
wyznacz je tak, by suma kwadratów tych liczb była najmniejsza.
proszę o pomoc
6 kwi 19:45
Dominik: oznacze te liczby jako x, 3x, y
x + 3x + y = 26
4x + y = 26
y = 26 − 4x
f(x) = x
2 + (3x)
2 + y
2 = x
2 + 9x
2 + (26 − 4x)
2 = 10x
2 + 676 + 16x
2 − 208x = 26x
2 −
208x + 676
f(x) = 26x
2 − 208x + 676 = 26(x
2 − 8x + 26) = 26(x
2 − 8x + 16 + 10) = 26(x
2 − 8x + 16) +
260 = 26(x − 4)
2 + 260
x
w = 4 ∊ D
f
zatem te liczby to 4, 12, 10.
6 kwi 19:53
Grahamek: czy wyznaczenie liczb jest koniecznie? bo tego nie bylo w poleceniu.
6 kwi 19:58
Dominik: suma trzech liczb jest równa 26, pierwsza liczba jest 3 razy mniejsza od drugiej.
wyznacz je tak, by suma kwadratów tych liczb była najmniejsza.
6 kwi 19:59
Grahamek: teraz wszystko mi się przypomina i miałem 16x zamiast 16x
2? ile może punktów mogą mi uciąć za
taki błąd jeśli całe zadanie było na 4pkt. a po karkołomnych wyliczeniach doszedłem do
rozwiązania z dobrym schematem myślenia?
6 kwi 20:01
Dominik: w jaki sposob otrzymales dobre liczby, jesli miales zla funkcje? zgadles? obstawiam 1−2 pkt.
6 kwi 20:02
Dominik: pewnie jest taka punktacja
1) wyznaczenie wzoru funkcji
2) wyznaczenie dziedziny
3) policzenie ekstremum
4) podanie prawidlowej odpowiedzi, bez bledow rachunkowych.
6 kwi 20:03
Grahamek: nie miałem dobrych liczb jedynie schemat działania, doszedłem do x wierzchołka, niestety ze
złym wynikiem oraz bez wyznaczania liczb.
6 kwi 20:04
Grahamek: ok. zatem trzeba będzie wykonywać wszystko bardziej uważnie

dzięki
6 kwi 20:05
pankracy: Co w tym zadaniu jest dziedziną
6 kwi 20:06
6 kwi 20:08
pankracy: dlaczego akurat te wartości
6 kwi 20:57
Dominik: mielismy takie rownanie
4x + y = 26
z ktorego wyznaczamy y, by otrzymac funkcje od zmiennej x. dziedzine jest najprosciej w takim
| | 13 | |
zadaniu wyznaczyc poprzez "zakrycie" y − wtedy otrzymujemy rownanie 4x = 26 ⇒ x = |
| . x |
| | 2 | |
| | 13 | |
tej wartosci osiagnac nie moze, zatem x∊(0, |
| ). czemu od 0 chyba nie musze tlumaczyc. |
| | 2 | |
dla lepszego zoobrazowania sobie o co chodzi zauwaz co sie dzieje przy x = 6.
x + 3x = 24
OK, nie przekroczylo 26, zatem jakis y istnieje zeby dopelnic do 26.
a gdy dam x = 7, czyli wartosc spoza dziedziny
x + 3x = 28 > 26
mam nadzieje, ze jasne.
6 kwi 21:27
pankracy: Pierwsze słysze o wyznaczaniu dziedziny poprzez "zakrycie" w tym przypadku y−ka.
a czy masz jakiś przykład zadanka w którym to funkcjonuje?
lub czy są jakieś typowe zadania w których należy to wykonywać w ten sposób?
6 kwi 22:07
Dominik: zrobilem wszystkie zadania optymalizacyjne ze zbioru andrzeja kielbasy i taka metoda jak
najbardziej dzialala.
6 kwi 22:09
Dominik: na najprostszym zadaniu optymalizacyjnym: obwod prostokata wynosi 20cm, wyznaczyc dlugosc
bokow, aby jego pole bylo najwieksze.
a + b = 10 ⇒ b = 10 − 5
"zakrywamy"b i mamy a∊(0, 10).
6 kwi 22:11
Dominik: nie wiem, moze jest jakas bardziej matematyczna metoda na to. ja robiac zadania wpadlem na taki
sposob − jest prawidlowy i to sie dla mnie liczy.
6 kwi 22:11
pankracy: to już brzmi lepiej, zaczynam czaić, zresztą już wcześniej to rozumiałem, ale cięższy przykład
zagmatwał

dzięki
6 kwi 22:52