prawdopodobieństwo
Marcia91: Błagam, pomocy!
Prawdopodobienstwo to dla mnie czana magia

1.W pudełku są 4 czarne sześciany, 7 niebieskich, 8 kul czarnych, 5 kul niebieskich. Oblicz
prawdopodobienstwo wylosowania: a) kuli czarnej b) bryły czarnej c) kuli
2.W pudełku jest 5 kul niebieskich, 2 czarne. Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobienstwo, ze
wylosujemy a) dwie kule niebieskie b) dwie kule tego samego koloru
3.Rzucamy 4 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobienstwo ze przynajmniej raz wypadnie
szóstka?
4.Rzucamy dwa razy kostka do gry. jakie jest prawdopodobienstwo ze za drugim razem wyrzucimy
liczbe oczek wieksza niz za pierwszym razem?
6 kwi 19:31
PW: Wskazówka do trzeciego. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A' − przeciwnego, to znaczy
zdarzenia "szóstka nie wypadnie ani razu". To proste − losowanie musi odbywać się za każdym
razem spośród 5 oczek. Dokładniej:
Przestrzeń Ω można utożsamić ze wszystkimi 4−elementowymi wariacjami (z powtórzeniami) o
wartościach w zbiorze 6−elementowym. A' to zbiór wszystkich 4−elementowych wariacji o
wartościach w zbiorze 5−elementowym.
6 kwi 20:00
Marcia91: |Ω|=6*6*6*6=64=1296
|A'|=5*5*5*5=54=625
|A|=|Ω|−|A'|=1296−625=671
takie rozwiązanie jest poprawne?
6 kwi 20:14
Sheppard: wzor na zdarzenie przeciwne wyglada tak: P(a)=1−P(a') o ile dobrze pamietam
6 kwi 20:17
PW: Dobrze, wzór na zdarzenie przeciwne został zastosowany niejawnie, w trzecim wierszu wyliczeń.
Oczywiście 64 i 54 (to się tworzy za pomocą daszka Shift6).
6 kwi 20:30
Dyplomata: 52
6 kwi 20:31
Tomek938: Dyplomata ma być 54
6 kwi 20:32
Dyplomata: Aa sorki mój błąd jednak ma być 54
6 kwi 20:33
może tak...: Dzięki

Potrafi ktoś może rozwiązać pozostałe zadania? Są one dla mnie dość pilne(bo juz na
jutro) a sama nigdy tego nie zrobie...
6 kwi 21:02
PW: Do czwartego.
Ω to zbiór wszystkich 2−elementowych ciągów o wartościach w zbiorze {1,2,3,4,5,6}∫
W ciągach takich może być:
A − pierwszy wyraz równy drugiemu
B − pierwszy wyraz większy od drugiego
C − pierwszy wyraz mniejszy od drugiego
| | 1 | |
|Ω|=62, |A|= 6, |B|= |C|= |
| (62−6) (bo zbiory B i C są równoliczne i rozłączne, a innych |
| | 2 | |
zdarzeń nie ma). Można stosować twierdzenie zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa, gdyż
zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne (co wynika ze sposobu losowania).
6 kwi 22:47
Marcia91: dzięki! a zadanie 1 i 2 ktoś potrafi rozwiązać?
6 kwi 23:02
Marcia91: :(
7 kwi 00:04
Mysza: 1. KULI CZARNEJ
A − 8 KUL WIEC MOC A = 8
OMEGA − 24
P(A) = 1/3
B − 12 CZARNYCH BRYŁ (8KUL, 4SZEŚCIANY) WIĘC MOC B=12
OMEGA 24
P(B) = 1/2
C − WSZYSTKICH KUL JEST 13,
WIĘC: P(C)= 13/24
7 kwi 00:23
Marcia91: dzieki

jeszcze tylko zadanie 2...
7 kwi 00:25
Mysza: 2gie, chyba z kombinacji musisz zrobic
7 kwi 00:33
Marcia91: chciałabym ale naprawde nie mam pojecia jak...
7 kwi 00:38