rzucamy dwa razy dwunastościanem foremnym. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
madzia: rzucamy dwa razy dwunastościanem foremnym. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma
wyrzuconych oczek jest liczba pierwszą.
6 kwi 19:28
Mila: Jakieś oczka są na tym dwunastościanie?
6 kwi 19:50
madzia: nie
6 kwi 19:52
Dominik: pisalem ci juz podpowiedzi w innym temacie...
zapewne chodzi o to, ze rzucamy kostka dwunastoscienna. mamy na niej oczka: 1, 2, 3, 4, 5, 6,
7, 8, 9, 10, 11, 12. odpowiedz na pytania:
a) ile roznych par oczek mozesz otrzymac w dwoch rzutach?
b) ile jest liczb pierwszych wsrod tych dwunastu?
6 kwi 19:55
Dominik: aj, nie doczytalem polecenia. pytanie b przybiera inna tresc.
b) czy jestes w stanie wskazac ile liczb pierwszych mozemy otrzymac po zsumowaniu dwoch
dowolnych liczb sposrod tych 12?
6 kwi 19:57
madzia: a mogł yś mi to tak zwięśle napisać zebym to jakos w zeszycie mogła napisać?
6 kwi 20:05
madzia:
6 kwi 20:20
Mila: |Ω|=12*12
Największa suma:12+12=24
Najmniejsza suma : 1+1=2
wypisz liczby pierwsze p, takie że :
2≤p<24
{2,3,5,7,11,13,17,19,23}
Następnie wypisz ile jest par, które dają w sumie, kolejno:
2 (1,1) 1 para
3 (1,2)(2,1) 2 pary
5 (1,4)(4,1)(2,3)(3,2) itd
6 kwi 20:37