pomoc
natkisz: sinx*ctgx+cosx=20
Polecenie: rozwiąż równanie
Zrobiłam:
cosx+cosx=2
2cosx=2
cosx=1
i tutaj mi się zdawało, że wynikiem będzie 2kpi, a w odpowiedziach jest "Brak rozwiązań" Mógłby
ktoś mi wytłumaczyć?
6 kwi 19:25
natkisz: ?:(
6 kwi 19:40
Basia:
a jak Ci się nagle z 20 zrobiło 2 ?
6 kwi 19:41
Patryk: bo może dziedzina sinx≠0
6 kwi 19:42
natkisz: jak zwykle nie dopatruje sie bledow w zadaniu, na poczatku oczywiscie chodzilo =2, a nie =20
6 kwi 19:46
pigor: ..., a gdzie założenie co do ctgx , kiedy nie istnieje (→ ±
∞)
6 kwi 19:59
natkisz: No racja. JA jestem samoukiem, w szkole nic nie mamy takiego. Sama próbuję się tego nauczyć
6 kwi 20:01