proszę o policzenie
...: Dany jest wielomian W(x)= x3 − 2x2 + 4x − 5. Wyznacz wielomian G(x)= W(x+2) i sprawdź czy
liczba 1 jest jego pierwiastkiem.
6 kwi 19:09
asdf: zamiast x wstaw (x+2)
(x+2)2 − 2(x+2)2...
6 kwi 19:13
...: wieeeeeeeem, ale źle mi wychodzi wynik. Możecie mi to policzyć ? Czy tak ciężko ? Znam sposób
na policzenie ale zawsze mi sie cos myli we wzorach skróconego mnożenia ...
6 kwi 19:14
Andrzej : spokojnie

polczmy razem
(x+2)
3−2(x+2)
2−4(x+2)−5=
pokaż teraz jak liczysz
6 kwi 19:47
...: x3 + 6x2 − 2x2 − 8x − 8 + 4x +8 − 5 = x3 + 4x2 − 4x +5 i dalej nie wiem
6 kwi 19:51
Andrzej: z tego masz (x+2)3 = x3 + 6x2+12x+8
z tego drugiego
2(x+2)2 = 2( x2+4x+4)= 2x2+8x+4
z trzeciego
4(x+2)= 4x+8
Teraz to wszystko " złącz razem " Napisz a ja sprawdzę .
6 kwi 19:56
Andrzej: sorki z drugiego masz 2x2+8x+8
6 kwi 19:57
Andrzej : A jak sprawdzić czy liczba 1 jest pierwiastkiem

tabelka Hornera się kłania ....
6 kwi 20:02
...: x3 + 4x2 + 24x + 21
6 kwi 20:04