matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice - PILNE
S_0:
Obliczyć granicę, gdy x dąży do −
∞
,
x
arcctg
√
1 + x
2
3π
π
Wynik to powinno być
ale mnie wychodzi
, proszę pilnie o pomoc.
4
4
6 kwi 19:07
ff:
czy nie bierzesz przypadkiem arctg zamiast arcctg ?
6 kwi 19:25
S_0:
Jest tak jak napisałem.
6 kwi 19:44
ff:
ale w swoich obliczeniach (których nie napisałeś)
x
x
lim
x→−∞
arcctg
= lim
x→−∞
arcctg
√
1+x
2
|x|
√
1
x
2
+1
π
π
π
π
3π
= arcctg (−1) =
− arctg(−1) =
+ arctg(1) =
+
=
2
2
2
4
4
6 kwi 21:29