funkcja wykładnicza
Marta 22:

na rysunku przedstawiono wykres pewnej funkcji wykładniczej f. rozwiąż nierówność
f(x+1)+3*f(x−1)−5f(x)+6<0
ta funkcja to f(x)=2
x
2
x+1+3*2
x−1−5*2
x+6<0
2
x = t
t
1 + 3* t
−1 − 5t +6 <0
t
2 + 3 −5t
2 +6t < 0
czy pomógłby mi ktoś to rozwiązać ? nie wiem czy dobrze robię ale wynik mój z prawidłowym mi
się nie zgadza. Proszę o pomoc was drodzy forumowicze. wiem że rysunek nie dokładny ale
wiadomo o co chodzi
6 kwi 18:43
Marta 22: ponawiam prośbę
6 kwi 18:56
Marta 22: liczę na pomoc
6 kwi 19:02
niedouczony: x>2
6 kwi 19:02
Marta 22: tak to jest wynik wiem

ale wiesz jak dojść do tego wyniku na co zwrócic uwagę ?
6 kwi 19:04
niedouczony: t−1 to chyba jakaś pomyłka
3*2x−1=3*2x:2
6 kwi 19:09
Marek: masz tam drobny błąd przy zamianie 2x = t bo wtedy to nie jest t1, a t*2,
bo 2x+1 = 2x * 2
tak samo 2x−1 = 2x / 2
więc na koniec powinno ci wyjść 2x > 4
x > 2
6 kwi 19:09
niedouczony: rób a ja posiedzę przy Tobie
6 kwi 19:11
Marta 22: ok dzięki chłopaki wytłumaczyliście perfekcyjnie
6 kwi 19:12
niedouczony: nmzc, zatem można iść na
6 kwi 19:17
Marta 22: to udanego wieczoru zyczę
6 kwi 19:21