matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoc
Bizon:
Proszę o pomoc 1) Zbadaj czy podane ciągi są ciągami artmetycznymi a
n
= 3n+2 , b
n
= n
2
2) Zbadaj monotoniczność podanych ciągów a
n
= 3n− 2 , b
n
= n−1/2n+1 3) Ustal dziedzine wyrażenia wymiernego x
2
−8x+15/x
2
+9x+20
6 kwi 18:28