.
asdf: granica..
| | tg(3x) | |
limx−>0+ ( |
| )1/x2 |
| | 3x | |
jak to policzyć?
6 kwi 18:21
Basia:
policz granicę logarytmu z tego wyrażenia
| | 1 | | ln(tg(3x)/3x) | |
ln f(x) = |
| *ln(tg(3x)/3x) = |
| |
| | x2 | | x2 | |
powinno pójść z regułą de l'Hopitala, chociaż liczenia będzie sporo
jeżeli nie wyjdzie napisz, spróbuję policzyć
6 kwi 18:29
asdf: próbowałem tego
| | 3x | | | |
limx−>0+ |
| * |
| |
| | tg(3x) | | 9x2* 2x | |
te 2x to już jest z mianownika przeniesione wyżej ( pochodna z x
2 = 2x )
i teraz stoje w miejscu

nie wiem jak to ruszyc
6 kwi 18:37
asdf: już w tym momencie nawet nie próbuje tego ruszyć de'hospitalem bo to już było by istne
samobójstwo
6 kwi 18:44
Basia:
zaraz Ci to policzę; żmudne strasznie, ale idzie
6 kwi 18:53
asdf: liczysz to de'hospitalem?
6 kwi 18:55
asdf: ciężka ta granica
6 kwi 19:06
6 kwi 19:07
6 kwi 19:25
Basia: w ostatnim wierszu pierwszej strony (mianownik) obcięło 2
ale resztę powinieneś przeczytać
wynik się zgadza
6 kwi 19:27
asdf: ok dzieki
6 kwi 19:39
asdf: właśnie próbowalem z sinusem podwojnego kąta, ale glupi nie wpadlem na to, ze mozna
| | 1 | |
sin(3x)cos(3x) zapisać jako |
| sin6x.. |
| | 2 | |
6 kwi 19:41