W ciągu geometrycznym...
KaRoL88: W ciągu geometrycznym o sześciu wyrazach suma wyrazów na miejscach parzystych wynosi 91, a na
| | 1 | |
miejscach nieparzystych 30 |
| . wyznacz ten ciąg. |
| | 3 | |
7 wrz 22:37
Mariusz: a1,a2,a3,a4,a5,a6
a2=a1+r
a3=a1+2r itd
| | 1 | |
a1+a3+a5=30 |
| → 3a1+6r=3013
|
| | 3 | |
a2+a4+a6=91 → 3a1+9r=91
odejmujemy oba równania od siebie
an=a1+(n−1)*r
7 wrz 23:19
Eta:
a
1, a
1*q, a
1*q
2, a
1*q
3, a
1*q
4, a
1*q
5
to:
a
1q +a
q3 +a
1q
5= 91 => a
1q( 1 +q
2 +q
4) = 91
oraz a
1 + a
1q
2 +a
1q
4 =
913 => a
1( 1 +q
2 +q
4) =
913
zatem:
q*
913= 91 =>
q= 3
dokończ i wyznacz a
1.....
7 wrz 23:22
Mariusz: Witaj Eta

, ale ja jestem nieuwazny, przeciez pisze jak wół że w ciagu geometrycznym
7 wrz 23:24
Eta:
Do
Mariusza
ten ciąg jest
geometryczny] , nie arytmetyczny
7 wrz 23:24
Eta: Witam

Zdarza się kazdemu
7 wrz 23:25
Mariusz: 
a mogłabyś może mi pomóc w jednym zadaniu
7 wrz 23:25