zadanie
tn: Obliczyć pole figury A ∩ B, gdzie A = {(x,y): x,y∊R i x2+y2 − 4x − 2y + 1 ≤ 0}, zaś B jest
obrazem zbioru A w przesunięciu równoległym o wektor [−2;2]
6 kwi 17:57
fąfel: figura A to koło "bez brzegu" o środku w S=(2,1) i promieniu 2
reszta po obiedzie
6 kwi 17:59
Basia: wiesz jaką figurę opisuje nierówność ?
6 kwi 18:00
Basia: dlaczego bez brzegu ? tam jest ≤
6 kwi 18:01
tn: wiem jaką.
Tylko wychodzi inaczej niż w odpowiedziach
6 kwi 18:07
Basia:

P = 2*pole niebieskiego = 2(pole wycinka z kątem 90 (zielone) − P
tr.ABC) =
2(
14π2
2 −
12*2*2) = 2(π−2)
6 kwi 18:15
tn: dzięki wielkie.
6 kwi 18:43