postac trygonometryczna
POMOCY: przedstaw w postaci tygonometrycznej liczbe z=−2i−1
6 kwi 16:51
ff: z = −2i − i
|z| = √5
Arg z = arctg 2 + π
z = √5( cos( arctg 2 + π ) + i sin( arctg 2+ π ) )
6 kwi 17:07
POMOCY: a jak wyliczyles ten Argz ze ci wyszlo ze to jest arctg2+π?
6 kwi 18:04
ff:

bo tangens kąta niebieskiego ma wartoć 2 i jeszcze trzeba dodać π
6 kwi 18:30
POMOCY: a dlaczego pozniej jest arctg?
6 kwi 18:34
ff: jeżeli tangens kąta jest równy 2, to wartość tego kąta wynosi arctg 2 (nie jest to jakaś
okrągła czy stablicowana liczba −więc pozostawiam ją tak)
argument liczby zespolonej to kąt skierowany wektora (re z, im z)
6 kwi 18:44
POMOCY: aha dzieki
6 kwi 19:10