rownanie trygonometryczne
rainbowdrop: Rozwiąż równanie :
| 4cos x − sin 2 x | |
| = 4cos2x |
| cosx | |
| | π | | 5π | |
odpowiedz ma byc − x= kπ , x |
| +2kπ, |
| +2kπ , k ∊ C |
| | 6 | | 6 | |
ja robie to tak :
| 4cosx − 2 sinxcosx | |
| =4cos2 x slkracam cos x |
| cosx | |
4 − 2sinx −4(1 − sin
2x)=0
i wychodzi mi
sinx(sinx−2)=0
wiiec sin x= 0 czyli x=kπ
co robie zle ze mi 2 inne rozwiazania nie wychodza ? nie moge tak sobie skrocic ? juz ktorys
raz tak mam

z gory dziekuje sa pomoc
6 kwi 16:48
krystek: Ponieważ skróciłeś , czego nie wolno robić ponieważ odrzucasz
4cosx−2sinscosx=4cos3x zał cosx≠0
6 kwi 16:56
rainbowdrop: a czemu nie moge skrocic cos x ?
bo w nierownosci sie moze zmienic znak a tu ? troche nie rozumiem
6 kwi 17:02
krystek: cosx zawiera niewiadomą x
6 kwi 17:05
rainbowdrop: dobra juz kminie , dzieki
6 kwi 17:06
rainbowdrop: | | 1−cos8x | |
a jesli mam rownanie : |
| = 0 |
| | 1−tgx | |
| | π | |
to wtedy moge wymnozyc przez 1−tg x , jesli bede pamietac, ze Dziedzina 1−tgx ≠0 i x≠ |
| |
| | 2 | |
+kπ ?
6 kwi 17:40