Wielomian stopnia trzeciego..
xyz: Wielomian stopnia trzeciego ma trzy pierwiastki: −2, −1, 3. Wyznacz wzór wielomianu W(x) i
zapisz go w postaci W(x)= ax3 + bx2 + cx + d, wiedząc, że suma współczynników a, b, c, d
jest równa 12.
6 kwi 16:34
ICSP: w(x) = a(x+2)(x+1)(x−3) = teraz wystarczy tylko wymnożyć te trzy nawiasy
6 kwi 16:35
Dominik: | −b | |
| = x1 + x2 + x3 = − 2 − 1 + 3 = 0 ⇒ b = 0 |
| a | |
| c | |
| = x1x2 + x1x3 + x2x3 = − 2 * (− 1) + (− 2) * 3 + (− 1) * 3 = −7 |
| a | |
| −d | |
| = x1x2x3 = − 2 * (− 1) * 3 = 6 |
| a | |
a + b + c + d = 12 ⇒ a + c + d = 12
dokoncz rozwiazywanie ukladu rownan.
prawidlowe odp: a = −1, b = 0, c = 7, d = 6
6 kwi 16:40
xyz: Rozwiązałam układ, odpowiedzi poprawne. Dziękuję bardzo
6 kwi 16:56