udowodnij ze
Filip : 1.Udowodnij że jeśli by≠0 i a≠b i x≠y to ab=xy ⇔ a+ba−b=x+yx−y
2.Udowodnij że jeżeli ab≠o i 1a−1b=a−b to a=b ;ub ab=−1
6 kwi 16:24
pigor: ..., no to, np. tak:
1) dowód p ⇒ q :
ab =
xy /+1 i
ab =
xy /−1 ⇒
⇒
a+bb=
x+yy i
a−bb=
x−yy / : stronami ⇒
a+ba−b=x+yx−y.
dowód q ⇒ p :
a+ba−b =
x+yx−y ⇒ (a+b)(x−y) = (x+y)(a−b) ⇒ ax−ay+bx−by = ax−bx+ay−by ⇒
⇒ −2ay = −2bx / : (−2by) ⇒
ab = xy c,n,u.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) 1a−1b= a−b /*(−ab) ⇒ a−b= −ab(a−b) ⇔ a−b+ab(a−b)=0 ⇔
⇔ (a−b)(1+ab)=0 ⇔ a−b=0 lub ab+1=0 ⇔
a=b lub
ab= −1 . ...
7 kwi 00:31
Eta:
Achh jak pięknie i
k o l o r o w o
7 kwi 00:44
pigor: ... , ach, och

cieszy mnie bardzo, że dostarczam ...

takich wrażeń estetycznych,
no i życzę równie
k o l o r o w y c h snów ...
7 kwi 01:04