wielomiany
Ania: rozłóż wielomian W(x)= −2x
3−x
2+x na czynniki stopnia mozliwie najnizszego
ja zaczełam tak:
x( −2x
2−x+1)
wyliczyłam delte z nawiasu
√Δ=3
| | 1 | |
pierwiastki to x= −1 x= |
| |
| | 2 | |
jak to zapisać w postaci iloczynowej?
6 kwi 16:16
ICSP: ax2 + bx + c = a(x−x1)(x − x2) przy założeniu że mamy dwa miejsca zerowe
6 kwi 16:16
PuRXUTM: W(x)=−2x(x+1)(x−0,5)
6 kwi 16:17
Ania: | | 1 | |
w odpowiedziach mam −2x2(x+1)(x− |
| |
| | 2 | |
i nie wiem dlaczego przed nawiazem jest −2x
2 zamiast samo 2
6 kwi 16:18
ICSP: ponieważ a = −2
6 kwi 16:19
Ania: sorki 2x mam przed nawiasem PuRXUTM dobrze napisał

tylko dlaczego ten x?
6 kwi 16:19
ICSP: bo był wcześniej przecież. Najpierw wyłączyłaś go przed nawias
6 kwi 16:22