Funkcja
ciekawski: Ustal dziedzinę i oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji w przedziale <−5,10>:
Dziedzina: x∊R
Jak obliczyć wspomniane wartości?
6 kwi 16:11
ICSP: 1. Policz xw (p ) funckji która znajduje się pod pierwiastkiem i sprawdź czy należy do
rozpatrywanego przedziału
2. Jeżeli należy to policz yw
3. Jeżeli nie należy to nie licz yw
4. Policz f(−5) oraz f(10) i podaj odp
6 kwi 16:13
ciekawski: f(−5)=2√73/73
f(10)=2/√163
Czy jeśli delta jest ujemna to wzór nadal działa?
xw=1
yw=−(−8)/8=1
6 kwi 16:46
ciekawski: f(−10) będzie najmniejszą wartością przedziału, ale jak obliczyć największą?
6 kwi 16:49
ICSP: | | 2√73 | | 2√163 | |
czyli mamy że f(−5) = |
| oraz f(10) = |
| oraz f(1) = 2 |
| | 73 | | 163 | |
wybierz największą oraz najmniejszą wartość z tych trzech
6 kwi 16:51
ciekawski: ale skąd tam f(1)?
6 kwi 16:55
ICSP: ponieważ f przyjmie największa wartość wtedy kiedy ułamek będzie największy. Skoro licznik jest
stały to ułamek będzie największy gdy mianownik będzie najmniejszy. Ponieważ funkcja
pierwiastka jest różnowartościowa i ciągła to wystarczy sprawdzić kiedy funkcja
podpierwiastkowa przyjmie wartość najmniejszą. Przyjmuje ją dla x = 1 wiec cały ułamek
przyjmie wartość największa dla x = 1 stąd f(1)
6 kwi 16:59
ciekawski: 1.zawsze przy tego typu funkcjach xw i yw funkcji pod pierwiastkiem determinuje ogólną
największą wartość?
2. co trzeba by zrobic jesli xw nie należałoby do przedziału?
6 kwi 17:01
ICSP: to wtedy liczysz tylko wartości na krańcach przedziału i z nich wybierasz największą i
najmniejszą wartość.
Determinuje największą bądź najmniejszą wartość. Zależy od a
6 kwi 17:03
ciekawski: Dziękuję bardzo za obszerne i szybkie odpowiedzi
6 kwi 17:05