Funkcja logarytmiczna
Nestea: Polecenie brzmi: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |log2(x+1)+2| . Podaj:
a) dziedzinę
b) zbiór wartości
c) przedziały monotoniczności
Niestety nie potrafię narysować wykresu na tej stronie, nie mam problemu z określeniem
dziedziny która w tym przypadku wynosi D = (−1 ; ∞) Zbiór wartości również ładnie widać z
wykresu f(D) = < 0 ; ∞ ) Mam 2 pytania:
1. Aby odczytać przedziały monotoniczności potrzebuję miejsca zerowego, z wykresu niestety nie
widzę dokładnie, a więc jak obliczyć miejsce zerowe?
2. Czy jeżeli podaję przedziały monotoniczności to mam stosować nawiasy domknięte czy otwarte?
6 kwi 15:39
Dominik: |log
2(x + 1) + 2| = 0
log
2(x + 1) + 2 = 0
log
2(x + 1) = − 2
6 kwi 15:44
krystek: kreslisz log2x przesuwasz o 1 jednostkę w lewo i 2 j w górę masz y=log2(x+1)+2
i teraz ujemne wartości przenosisz nad oś OX i masz y=Ilog2......I
6 kwi 15:44
Nestea: Dzieki Dominik, nad tak banalną sprawą myślałem z dobre 20 min. Czy przedziały monotoniczności
się domyka? Czy można je zostawiać otwarte?
6 kwi 15:47