Wartość wyrażenia
alm: | | 3 | |
Oblicz wartość wyrażenia sin3x+cos3x ,jeśli wiadomo, że sinx+cosx= |
| . |
| | 4 | |
A więc sin
3x+cos
3x=(sinx+cosx)(sin
2x−sin
2xcos
2x+cos
2x)=(sinx+cosx)(1−sinxcosx)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz pytanie co dalej.
W książce mam coś takiego:
| | 3 | |
sin3x+cos3x=(sinx+cosx)(sin2x−sin2xcos2x+cos2x)= |
| (sinx+cosx)(1−sinxcosx) |
| | 4 | |
6 kwi 15:35
use: wez zrob tak sinx=x cosx=y ( dla ułatwienia ):
x3+y3=(x+y)3−(3x2y+3xy2)=(x+y)3−3xy(x+y)=(x+y)[(x+y)2−3xy]
x+y znasz teraz tylko x*y trzeba policzyc ( podnies do kwadratu sinx+cosx wiedząc że
sin2x+cos2x=1 wyliczysz sinx*cosx)
6 kwi 15:47