1.Promień podstawy walca ma długość 4 cm przekątna przekroju osiowego.....
Pieter: Witam, bardzo prosze o pomoc przy zadaniach:
1.Promień podstawy walca ma długość 4 cm przekątna przekroju osiowego tworzy z płaszczyzną kąt
o mierze 30 stopni. Oblicz pole pow. bocznej i objętość tego walca.
2.Wysokość walca ma długość 7 .Przekrojem osiowym walca jest prostokąt,którego przekątna ma
długość 9. Oblicz pole pow. całkowitej.
3.Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu równym 16 .Oblicz objętośc tego
stożka i pole pow. bocznej.
Bardzo prosze o pomoc.
6 kwi 15:23
Tomek:

2r=8
wyliczasz H i podstawiasz do wzoru
6 kwi 15:34
Tomek: w 2 zadaniu podobnie tylko ze promien liczysz z tw pitagorasa
H2+(2r)2=D2
D=9
H=7
6 kwi 15:37
Tomek:

l=2r
wyliczasz r potem z tw pitagorasa H
H
2+r
2=(2r)
2
i podstawiasz do wzoru jednoczesnie pamiętając o tym ze l=2r
6 kwi 15:52
Pieter: Dzięki
7 kwi 14:14