Wielościany-stereometria
Anetka: 1. W graniastosłupie prawidłowym trojkątnym krawędź podstawy jest równa a. Przekątna ściany
bocznej tworzy z krawędzią kat o mierze α. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
2. W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym o wysokości długości h kąt pomiędzy sąsiednimi
ścianami bocznymi ma miare 2α. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Prosze o pomoc i o wytłumaczenie
6 kwi 14:41
dero2005:

zad1
h = a*tgα
P
b = 3*a*h = 3a
2tgα
| | √3 + 6tgα | |
Pc = 2*Pp + Pb = a2( |
| ) |
| | 2 | |
6 kwi 15:39
Anetka: pomogłby ktoś z tym drugim?
6 kwi 17:37
Anetka: Prosze o pomoc
7 kwi 16:00